• Gezondheidsacademie

  Gezondheidsacademie

  Welkom op onze website Qi Gong - Kiatsu - Gezond leven - Dim Mak

  Lees meer...

 • Qi Gong: bewegingskennis van meer dan 7000 jaar oud

  Qi Gong: bewegingskennis van meer dan 7000 jaar oud

  voor toepassingen op het werk en in de sport - evenals tegen kwalen zoals hernia, fibromyalgie, cvs, burn-out, stress, enz

  Lees meer...

 • Medische Qi Gong

  Medische Qi Gong

  Opleiding tot Leraar/therapeut

  Lees meer...

 • Kiatsu (Qi Gong massage)

  Kiatsu (Qi Gong massage)

  Opleiding tot instructeur/therapeut

  Lees meer...

 • Martiale Qi Gong (Dim Mak)

  Martiale Qi Gong (Dim Mak)

  Opleiding tot Instructeur

  Lees meer...

 • Gezondheidsacademie
 • Qi Gong: bewegingskennis van meer dan 7000 jaar oud
 • Medische Qi Gong
 • Kiatsu (Qi Gong massage)
 • Martiale Qi Gong (Dim Mak)

De Qi Gong academie Antwerpen/Lommel/Diest


Een academie is per definitie een instelling die hoger onderwijs aanbiedt.

Daarin is de Qi Gong academie niet anders.

Zij biedt hogere opleidingen aan voor Qi Gong leraren en instructeurs evenals 'train the trainer' opleidingen voor binnen bedrijven of zorg instellingen.

De praktijk bewijst de noodzaak aan zulk een opleiding.
Strikt genomen kan iedereen zich Qi Gong leraar noemen en zelfs al na een paar lessen of vanuit een boek of youtube filmpje les geven in Qi Gong.

Velen doen dat dan ook te goeder trouw en uit puur enthousiasme en dikwijls hebben ze de kans niet gehad bij een goed leraar terecht te komen. Anderen hebben zelf wel voldoende Qi Gong lessen gehad en ervaring opgedaan en zetten daarna de stap naar bewust leraarschap maar missen soms begeleiding en opvolging. Als we ervan uitgaan dat al wie Qi Gong les geeft en dat goed wil doen en zijn of haar leerlingen kwaliteit wil bieden, dan is het duidelijk dat die mensen de kans moeten krijgen zelf een goede opleiding te volgen.

Revive ancient sport qigong in HangzhouEr zouden zo'n 700 verschillende Qi Gong stijlen bestaan, verspreid over heel de wereld. Allemaal hebben ze hun waarde en merites op voorwaarde dat ze de essentie van Qi Gong in zich dragen.
Laten we de vergelijking maken met een muziekacademie. Er zijn verschillende muziekgenres net zoals er veel verschillende instrumenten zijn. Het ene instrument of genre is niet beter dan het andere. Allemaal hebben ze hun eigenheid en specificiteit. Toch hebben ze allemaal gemeen dat ze dezelfde 7 noten gebruiken in een veelheid van varianten.

Dat is met Qi Gong niet anders. Er zijn verschillende stijlen en disciplines ieder met hun karakteristieke kenmerken, maar allemaal evenwaardig. De ene meer martiaal, de andere meer helend of preventief, nog een ander puur recreatief. En daardoor komen ze ook tegemoet aan de veelheid van verlangens van potentiële beoefenaars.
Toegegeven, het is mogelijk om bvb gitaar te leren spelen of te leren zingen zonder notenleer te beheersen. Dat laatste is immers meestal het minst populaire in de muziek opleiding.
Men kan daarbij een aantal akkoorden of een tekst van buiten leren en inoefenen en zich zo een repertoire samenstellen. De kan leuk, fijn en mooi zijn. Maar toch is er een beperking. djangoMen zal bvb nooit kunnen 'jammen', laat staan zelf muziek 'maken'.

Iemand met een goede basis in notenleer kan dat wel!

Men kan derhalve ook in Qi Gong vormen leren en inoefenen. Dat kan heel leuk zijn en zeer goed aanvoelen en voor veel mensen is dat meer dan genoeg.
Maar voor wie les wil geven in Qi Gong en/of door wil groeien naar een hoger niveau, zal het onmisbaar zijn om de essentie te leren. Van daaruit is het namelijk mogelijk om net zoals in de muziek op een verantwoorde manier zijn 'eigen' Qi Gong te ontwikkelen.

Dat is dan de taak van de academie. Hier kan men onder deskundige begeleiding zichzelf verdiepen in de essentie van Qi Gong en doorgroeien naar een hoger niveau.

De academie biedt daarom zowel basiscursussen aan in alle aspecten van het Qi Gong als vervolmakingscursussen en seminars in specifieke domeinen.

De academie levert daarbij ook erkenning af van leraren die zich bijscholen en vertegenwoordigt zodoende een kwaliteitslabel.

Mensen die les volgen bij een erkende leraar weten dan ook dat ze op een gedegen en verantwoorde manier les gaan krijgen van een bekwaam leraar.