Qi Gong coach Fibromyalgie, CVS en reuma


AANMELDEN

Ik ben Bea, 63 jaar en mijn lichaam wordt al zo een 50 jaar geplaagd door fibromyalgie/spasmofilie, palindroomreuma, jicht en artrose. Allemaal aandoeningen die niet te zien , maar ook niet te genezen zijn . Je moet ermee leren leven zeggen ze. Als goede raad van de artsen krijg je altijd mee dat je moet bewegen, want rust roest en je spieren en gewrichten moeten gesmeerd blijven. Sommige vinden dat we maar naar de fitness moeten gaan. Goede raad, maar niet zo evident. Want je moet bewegen en mag je spieren en gewrichten niet overbelasten. Het is ook niet de bedoeling dat je na je sport- of bewegingsactiviteiten dagen pijnstillers moet slikken om weer te bekomen. Zowel mijn lotgenoten als ik zijn dus gedurig op zoek naar bewegingsvormen die voor ons haalbaar zijn. Vroeger danste ik graag en zo kwam ik ook bij het NIA dansen terecht. Heerlijk, ontspannend. Maar mijn knieartrose liet het niet meer toe. Anderen gaan wandelen , fietsen of doen yoga. Wij zijn natuurlijk allemaal individuen en mijn pijn is jouw pijn niet. Dus het is ieder voor zichzelf zoeken wat kan en wat niet. Ik ontdekte Qi Gong . De lessen begonnen hier in mijn buurt en de eerste les stond ik daar heel stuntelig wat te doen, maar ik voelde dat het haalbaar was en de volgende week was ik er weer. Ondertussen ben ik 3 jaar bezig. De vloeiende oefeningen houden mijn lichaam soepel en Qi Gong hoort nu gewoon bij mijn leven. Ik slaap enorm goed na de les en heb de volgende dag totaal geen last. Sta ik ergens te wachten of zit ik in een wachtzaal , merk ik dat ik onderbewust de kleine vloeiende bewegingen aan het doen ben . Ook thuis ben ik onbewust aan het bewegen en als ik me niet goed in mijn vel voel of ik krijg spierpijnen neem ik me de tijd om even te oefenen. Ik word er in elk geval rustig van. Vorig jaar heb ik door een hernia met gevoelsuitval in het ziekenhuis gelegen en heb enkele maanden met een wandelstok gelopen. Toch hield het me niet tegen thuis te oefenen en na enkele maanden stond ik weer in de les. Mijn gevoel in het been is niet helemaal terug, maar ik doe de bewegingen zo goed als het kan en ik denk dat ik zonder Qi Gong nog met mijn wandelstok aan het stuntelen was. Voor mij is het een verrijking in mijn leven geworden en ik kan het alleen maar aanraden voor mensen met chronische pijnen en rugproblemen . Je beweegt, je ontspant en je hebt sociale contacten er nog eens gratis bij. Genezen zal het me niet, dat zou een sprookje zijn. Maar ik weet wel dat ik beter beweeg ondanks mijn versleten rug, minder spierkrampen heb en dat het me ontspant. Bea
Bea De Clerck
Bea De Clerck
In 2013 ben ik begonnen met de opleiding tot leraar Qi Gong aan de Academie Theo De Gelaen. Ik hoopte dat deze opleiding mij zou helpen om mijn medische problemen (fibromyalgie, PDS, CVS enz) beheersbaar te maken. Door de qigong oefeningen ben ik steeds meer in balans gekomen waardoor de klachten aanmerkelijk zijn afgenomen. Mijn klachten zullen nooit verdwijnen, het zijn nu een keer chronische klachten die die ongeneeslijk zijn, Qigong en zeker ook de benadering van Theo mbt tot Qigong en klachten hebben mij enorm geholpen om een doel te bereiken waarvan ik nooit gedacht had dit te bereiken, na 3 drie jaar hard werken van zowel mijzelf, Theo en zijn staf is het ons gelukt, Leraar Qigong. Momenteel lonkt zelfs de Master titel. Of je nu recreatieve Qigong wilt beoefenen of voor leraar wilt gaan, Kiatsu wilt leren zo dat je anderen kunt helpen de Academie Theo De Gelaen is de aangewezen plaats om dit te doen. Wiel Abraas
Wiel Abraas
Wiel AbraasIT Specialist - Qi Gong Parkstad

Meer TESTIMONIA


AANMELDEN

Omschrijving

Mensen met de reumatische aandoening fibromyalgie en bij uitbreiding het Chronische vermoeidheidssyndroom CVS leiden aan een erg miskende, haast onzichtbare kwaal. Zij hebben last van voortdurend veranderende pijnen, gespannen spieren, spierblokkades, enz… Dat maakt het hun moeilijk om te functioneren en haalt hun levenskwaliteit drastisch naar beneden. Hoewel bewegen goed voor hen is, zien velen er tegenop uit angst voor de pijnen en de blessures.
Nu ze minder terugbetaald krijgen voor kine behandelingen, worden ze voor die beweging haast gedwongen om naar een fitness te gaan. Iets wat voor velen veel te zwaar is. Qi Gong oefeningen daarentegen zouden juist heel goed voor hen zijn. Qi Gong leert hun immers beter in connectie te treden met hun eigen lichaam. Het leert hoe hun lichaam op de juiste manier te gebruiken en te behandelen. Ondermeer door gebruik te maken van de interne spieren eerder dan de pijnlijke, energie opslorpende grote spieren. Qi Gong is een eeuwenoude Chinese bewegingsleer die ons leert om ons lichaam op een energetisch juiste manier te gebruiken. Het leert ons krachten te gebruiken zonder ons lichaam te (over)belasten. Qi Gong oefeningen zijn gemakkelijk aan te leren en te doen. Ze worden door fibromyalgie-, cvs- en reumapatiënten als zeer deugddoend ervaren. Aan de Qi Gong academie geven verschillende mensen les die zelf te maken hebben met fibromyalgie en derhalve heel goed vertrouwd zijn met de mogelijkheden en beperkingen.

Aanpak:

De deelnemers worden van bij het begin persoonlijk begeleid door coaches, leraren en masters die ervaring hebben met mensen met fibromyalgie en cvs en die derhalve vertrouwd zijn met de mogelijkheden en beperkingen. Hoewel de lessen in groep zijn, leert iedereen omgaan met zijn of haar eigen lichaam en om de mogelijkheden ervan te exploreren. Er is veel ruimte voor oefeningen die op een gefundeerde manier theoretisch omkadert worden. Bij de oefeningen wordt heel veel rekening gehouden met mogelijkheden van de verschillende deelnemers.

 

Tags: Medische Qi Gong, Qi Gong, Ergonomische Qi Gong, fibromyalgie, reuma, cvs, gewrichtspijn, spanning