Opleiding tot Trainer Recreatie Qi Gong


AANMELDEN

Toen ik in 2003 met Thai Chi startte en erna Aikido/ Iaido en Meditatie studeerde vond ik na enkele jaren dat mijn Yang (actieve zijde) aan ontwikkeling toe was. Ik kwam via een vriend onrechtstreeks (via DVD) in contact met Theo De Gelaen van de Qi Gong Academie maar wou toen geen ruimte vrij maken voor verdere verdieping inzake. Gezien ik in de combattieve kunsten en self-defence studeerde en bij Defensie ging werken had ik genoeg om handen. Later, na een decennium van intensieve training, opleidingen en opdrachten overzee had ik ten gevolge enkele pijnlijke consequenties opgebouwd in mijn lichaam. Ik heb dan besloten dat het tijd werd mijn Yin (kalme zijde) te (her)ontdekken. Zo kwam ik in het besluit de opleiding Qi Gong te starten vanaf september 2017. Na 4 maanden in de opleiding stel ik vast, in de eerste plaats dat het pijnlichaam voldoende is gereduceerd en ik terug progressief sport kan trainen. Een dag in de academie is elke keer een beetje heling… Dit beloofd veel naar de toekomst. De opleiding tot Leraar verloopt heel spontaan en relaxerend. Geen gerichte structuren als methodologie. Samenwerken in een familiale sfeer. We trachten zoveel mogelijk humor als een maatstaf te gebruiken en altijd staat iedereen klaar voor elkaar. Go with the flow is a benchmark. De mogelijkheid in Antwerpen te trainen is een praktisch voordeel en ook daar verlopen de lessen in dezelfde tendens. De leraren leven voor het onderwerp en zijn steeds behulpzaam. De Qi Gong is plezant en steeds opnieuw ontdek je nieuwe diepten in het lichaam. De workshop en seminar aanbiedingen zijn ruim. Je kan je naar wens verdiepen in Qi Gong, Dim Mak of Kiatsu. Persoonlijk kijk ik uit naar verdere groei, ontdekken van het lichaam. Zeker in combinatie met actieve sport en doorgedreven training zal ik Qi Gong integreren om een gezonde balans te behouden tussen Yin en Yang. Bedankt aan de Qi Gong Academie! Thomas De Geest
Thomas De Geest
Thomas De GeestMartial arts teacher/militair - Yoga Thuis

Meer TESTIMONIA


AANMELDEN

Omschrijving

Ons lichaam is ons 'voertuig'. Het brengt ons overal heen en laat ons alles doen. Reden genoeg om er zorgzaam mee om te springen.
De gezonde geest behoeft een gezond lichaam.

Lichamelijke blokkades verstoren of verhinderen de 'flow' of de doorstroming van zowel bloed als energie.
Deze blokkades die meestal ontstaan door een verkeerde houding zorgen voor lichamelijke ongemakken en remmingen die positief en daadkrachtig handelen in de weg staan. Op langere termijn kunnen ze zelfs de oorzaak van verschillende ziekten worden.

Qi Gong als sport

Volgens Wikipedia komt het woord 'sport' van het Oudfranse desport ‘vermaak, recreatie’, een afleiding van het werkwoord (se) desporter, ‘afleiden, spelen, (zich) vermaken’.
Dat is precies het doel van recreatieve Qi Gong: mensen vermaken, ze een fijne tijd bezorgen, ze ontspannen door middel van zowel fysieke als mentale activiteit.

Recreatieve Qi Gong als sport doet dat door zachte, trage en harmonische bewegingsoefeningen in combinatie met een goede ademhaling.
Alle spieren van het lichaam worden gebruikt zonder ze te overbelasten en door ze zacht en energetisch uit te rekken.
Dit alles zorgt voor een goede zuurstoftoevoer en een beter doorbloeding waarbij het lichaam fysiek, mentaal en energetisch in balans gebracht wordt.

Doordat de oefeningen niet belastend zijn, is recreatieve Qi Gong zeer geschikt voor mensen met cvs, fibromyalgie, reuma, enz...

Certificatie vereisten

Om de titel van Trainer recreatieve Qi Gong te verkrijgen dient men:

  1. Aan het einde van faze 1 een paper in te dienen met een persoonlijke lesvoorbereiding over de basisprincipes en basisoefeningen van het Qi Gong. Daarnaast doet men eerst een proefexamen onder begeleiding van een leraar die bijsturing geeft. Bij een positieve beoordeling van die leraar mag men het eigenlijke examen doen. Bij slagen krijgt men de graad van Initiator Qi Gong.
  2. Tijdens de tweede faze vult men zijn eigen paper verder aan met persoonlijke opmerking en aandachtspunten. Gedurende heel de tweede faze wordt men gevolgd en bijgestuurd door een leraar en master wat betreft het coachen van anderen. Een positieve beoordeling van deze laatste op het einde levert dan de titel op van lichamelijk coach en trainer recreatieve Qi Gong.

Te verwachten competenties

Na de eerste faze beheersen de cursisten de basisprincipes en basisoefening van het Qi Gong en zijn ze in staat daarin les te geven aan kleine groepjes beginnelingen.

Na de tweede faze zijn ze in staat iemand één op één te coachen en les te geven aan iets grotere groepen, zelfs met iets gevorderde leerlingen.

Aanpak

Beginnende cursisten in hun eerste faze worden opgevangen door coaches uit de tweede faze, onder toezicht van een leraar of master. Zo leren zij de basisprincipes en de basisoefening. Tegelijkertijd hebben de cursisten van de tweede faze de kans om te leren coachen.

Er is altijd begeleiding van een master, onder algemene supervisie van een grootmeester, zodat men zeker kan zijn van een goed onderbouwde begeleiding en men geen verkeerde dingen aanleert.

 

Tags: Qi Gong, Chi Kung, medische qigong, ChiKung, fibromyalgie, reuma, cvs, Qi Gong als sport, Qigong