Blijf jong met Qigong

Evenals fit en gezond

Ouder worden is een natuurlijk proces en daar is niets mis mee. Alleen spijtig van de vervelende kwaaltjes en ongemakken die er (soms) mee gepaard gaan.

Maar wist je dat je die grotendeels kan voorkomen of verhelpen door het regelmatig beoefenen van Qigong?

Qigong is een Chinees begrip waarbij Qi staat voor energie (al wordt het in de moderne Chinese woordenboeken gemakkelijkheidshalve als ‘adem’ vertaald). Gong betekent dan weer “ontwikkelen, ermee werken, oefenen…

Qigong betekent dan ‘werken met energie of gebruik maken van energie’.

Naarmate we ouder worden hebben dikwijls minder energie, terwijl de oorzaak van vele ‘ouderdomskwaaltjes’ precies ligt in het gebrek aan energie.

Onder vorm van zuurstof wordt energie door ons lichaam verspreid via het bloed. Die zuurstof zorgt voor de verbranding van suikers en zorgt voor een goede werking van de organen en cellen.

Wanneer we te weinig zuurstof hebben of een gebrekkige bloeddoorstroming brengt die zuurstof niet voldoende rond in het lichaam, dan krijgen onze cellen en organen te weinig energie.

Dikwijls ligt een oppervlakkige ademhaling, maar ook een verkeerde houding of foute beweging aan de basis hiervan.

En laat het nu precies dat zijn wat Qigong doet: werken aan een goede houding, de juiste beweging, goede ademhaling en dus een goede doorbloeding van het lichaam.

Door Qigong brengen we niet alleen ons energiepeil omhoog: we leren eveneens om beter met die energie om te gaan, zodat we meer kunnen presteren met minder inspanningen.

Dankzij Qigong leren we onze lichaamsmechanica beter kennen en gebruik te maken van de verschillende krachten op aarde, met de zwaartekracht als voornaamste. Dit kan ons helpen als we bijvoorbeeld moeten tillen of fysieke inspanningen leveren.

Om doeltreffend te zijn, moet energie kunnen stromen. Een verkeerde houding, maar ook stress en spanningen (o.a. spierspanning) zorgen voor blokkades die op hun beurt de oorzaak zijn van een slechte doorbloeding en dus kwalen, ongemakken of zelfs ziekten.

Qigong leert ons daarom dynamisch te ontspannen en onze houding te verbeteren. Qigong is een goed antwoord tegen stress en spanning.

Maar Qigong heeft nog vele andere voordelen: het brengt ons beter in contact met ons eigen lichaam en maakt ons gevoeliger, zodat we sneller signalen detecteren wanneer iets fout dreigt te gaan. Hierdoor kunnen we sneller reageren en doordat we ons lichaam beter kennen en aanvoelen, weten we ook precies wat we moeten doen.

Qigong brengt ons lichamelijk, geestelijk en energetisch in balans en zorgt ervoor dat we goed kunnen harmoniëren met de energie van onze omgeving. We functioneren daardoor beter en zijn moeilijker van ons stuk te brengen. Dankzij ons goede evenwicht hebben we ook minder kans om te vallen.

Qigong kent dus heel wat voordelen en behoort niet voor niets tot de belangrijkste vorm van preventieve geneeskunde in China.

Wat Qigong echter nog het meest van al interessant maakt is dat het gemakkelijk aan te leren is en overal kan beoefent of toegepast worden.
Er zit geen ingewikkelde filosofie achter, het zijn gemakkelijke oefeningen die zowel zittend, staand, liggend of lopend kunnen uitgevoerd worden.

Je hebt er geen speciale uitrusting of kledij voor nodig en je kan het gemakkelijk integreren in je dagelijkse leven.

Getagd , , , , , , , , , , , , , .

BEWUSTWORDING DOOR BEWEGING
een unieke en praktische benadering om toegang te krijgen tot een bewust leven.
Qigong & eFeng Shui toepassen in je dagelijkse leven.