Het verhaal van een Qigong mentor…

Een nieuwe Qigong mentor doet zijn verhaal

Ik weet niet meer exact wanneer ik voor het eerst hoorde of las over Qi gong.
Vermoedelijk was het me toen ook niet bewust opgevallen.
Enkele jaren geleden begon ik spontaan met mediteren om meer rust in mezelf te vinden, maar na enkele maanden voelde ik het proces stagneren.. Het voelde aan of ik een meester nodig had om me te gidsen.
Uiteindelijk hield ik ermee op, ik vertrok voor de 12de keer naar Salvador (anno 2015) om capoeira te gaan trainen en leraar te worden voor de school Filhos de Bimba – Escola de capoeira.
In Brazilië is er echter een wet die zegt dat enkel leraren ‘lichamelijke opvoeding’ stretchoefeningen mogen geven, daarom verbiedt onze meester en voorzitter van de school – mestre Nenel – stretchen tijdens de capoeiralessen (niet elke capoeiraleraar is een leraar lichamelijke opvoeding).
Nu, het klimaat in België is niet hetzelfde als dat in Brazilië.
In de winter heb je wat langer nodig om warm te worden en koude spieren zijn ook korter dan lange spieren.
Minder stretchen betekent ook verkorting van spieren. Dit voelde ik sinds ik minder rekoefeningen deed, en het voelde niet goed.
Op de een of de andere manier kwam ‘Qi gong’ in me op, die mensen doen toch oefeningen om hun lichaam soepel te houden?
Ik ging alvast eens op zoek, maar wat in de aanbieding was viel steeds op dagen dat ik niet kon, of het profiel van de lesgever lag me niet, of…

De interesse kwam en ging in golven, maar de aantrekkingskracht werd steeds groter.
Op een nacht droomde ik zelfs al over een les, hoewel ik nog er nooit één had bijgewoond.
Ik ging dus verder op zoek, uiteindelijk stuit ik op de naam ‘Johan Dingenen’ in Merksem (redelijk dicht bij mijn woonplaats) die les geeft voor ‘Daochi Qi gong’, academie geleid door Theo De Gelaen.
Het was bijna zomer (2017), ik kon er tijd voor maken en schreef Theo dus aan.
De lessen vallen op zaterdag, in die tijd werkte ik op zaterdag, dus geen optie.
Locatie van academie Theo De Gelaen : Lommel, dat is dan ook nog niet bij de deur.
Kostplaatje voor 1 jaar: €750… dure aangelegenheid.
Nu ja goed, als je elke week gaat en je rekent het uit…
Ik kon niet beoordelen of het dit allemaal waard was.

Dan schreef ik Jo maar aan en startte met lessen op maandagavond, gedurende juli en augustus.
De eerste avond kom ik binnen en het belooft alvast “niet” spectaculair te worden: gemiddelde leeftijd rond de 60 jaar en ook nog eens 80% vrouwen.
Ik voel me de vreemde eend in de bijt.
De les begint met ‘trillen’ dat er bij mij duidelijk anders uit ziet dan bij de rest…
Bij de volgende oefeningen moet ik vaststellen dat de uitvoering van alle oefeningen er bij mij “weeral” anders uitziet dan bij de rest. Slangenbeweging, zonder spieren, met energie en een terminologie die me tot dan toe vreemd was, wordt gebruikt om bewegingen duiding te geven.
Het voelt aan als klungelen, ga daar bij de eerste lessen vanuit.
Af en toe komt Jo me helpen en corrigeren.
Per toeval voel je dan opeens dat iets plots juist zit, maar dan ook weer verdwijnt?
Ook Patrick staat af en toe naast me om iets voor te doen.
Bedankt om me op weg te helpen, jullie 2!

Tussen de oefeningen door komt dan ineens ‘energie’.
Ja ja, met jullie energie..
Ja, met energie…
Verdikke, ze kunnen het me laten voelen.
Lukt dit elke keer?
Is dit echt?

Ik heb toch nog iets meer nodig om overtuigd te zijn.
Dat ‘iets meer’ kwam volgende les, en volgende les, en volgende les.. zonder dat ik het gevoel kreeg dat ze iets voor mij willen bewijzen.
Het is er…En het is vanzelfsprekend.
Af en toe legt Jo de link met het ‘martiale’, wat helemaal in mijn interessesfeer ligt.
Nieuwsgierig dat ik ben, wil ik het effect voelen…
Moeiteloos, zeer precies, overdonderend…
Die rustige oefeningen om je spieren en gewrichten los te maken krijgen een andere invulling.
Ook het verschil van de impact van een slag met spierkracht en één met energie word ik gewaar.
Ik kwam naar deze lessen om mijn spieren los te leren maken, maar dat is slechts 1 onderdeeltje van het geheel ‘Qi gong’.
Het intrigeert, maakt nieuwsgierig, voelt goed, is aangenaam en leuk, werkt rustgevend,… en is een leraar.
Begeleidend en soms confronterend naar mogelijkheden en beperkingen toe.
De laatste les van augustus zei Patrick: “Jou zien we hier terug.”

Begin september start het normale leventje weer, op zaterdagen werk ik. Die lessen bij Jo hebben anders wel wat losgemaakt.
Ik voel me aangetrokken om de lessen op zaterdag te gaan volgen, het achtervolgt me nog eens in mijn dromen…
Begin november staat mijn besluit vast: ik start met de lerarenopleiding.

Nu dik anderhalf jaar later schrijf ik deze tekst en toegegeven, het is één van de, zo niet het interessantste wat ik ooit ben beginnen leren.
De shibashi, 18-vorm, is een reeks oefeningen waarbij je je gewrichten voelt openkomen.
Elke oefening heeft een martiale toepassing.
De baduanjin, 8 brokaat, een reeks stretchoefeningen waar je ei zo na elke spier in je lichaam mee aanspreekt.
De 4 basisbewegingen, gecreëerd door sifu Theo De Gelaen, die aan de basis liggen om de vorige oefeningen beter te kunnen begrijpen en uitvoeren. Daarbij komen nog de dim mak –weekends en de extra cursus ‘diepgaand energetisch werken’ waar ik aan het leren ben hoe Qi gong aan te wenden in een gevecht en hoe de Qigong bewegingen te gebruiken tijdens de kiatsu massage.

Kiatsu wordt aangeleerd elke laatste blok van de lessen en is een zachte massage die door eenieder als weldadig wordt omschreven.
De overgang van het mechanisch bewegen naar energetisch bewegen is zo fascinerend dat ik nu bijna elke dag oefen.
het werken met energie zorgt voor meer zelfvertrouwen, maakt me gevoeliger en meer ontspannen. Ook wordt dit alles bewuster beleefd als je het aan anderen begint uit te leggen – je zet dan op een rijtje wat je al kent en stelt ook meer in vraag wat je aan het doen bent. Stilaan ga je werken aan H.O.G.E.R.E. (Houding – ontspanning – geest of gedachte – emotie – response-ability – effect). Iedereen kan onmiddellijk begrijpen dat een goede houding het begin is van elke actie, dat iemand die ontspannen is betere oplossingen kan bedenken, gedachtes aan de oorsprong liggen van emoties die een actie tot gevolg hebben (leren ageren en reageren is een vaardigheid), en dat elke actie ook een effect heeft. Het behoeft geen uitleg, als je dit kan leren sturen… 

Zaterdag is nu gereserveerd voor Qi gong (i.p.v. werken), Lommel is helemaal niet zo ver en de prijs is niets vergeleken met wat je er allemaal voor terugkrijgt. 

Onze grootmeester is een meester in Qi gong en een meester in het leven. Het aangereikte geheel is zo boeiend dat ik beslist heb om les te beginnen geven (in Lier) om zo meer mensen warm te maken, de leer te verspreiden en voor mezelf de mogelijkheid te creëren om dat wat ik reeds leerde uit te diepen om zo hopelijk “Qi gong” te worden, anderen te inspireren en te laten voelen dat dit voor iedereen als ‘een grote meerwaarde in het leven‘ ervaren kan worden.

Steven P.

Getagd , , , , , , , , , , , , , , .