Studeren aan de Qigong academie

Mensen zien Qigong en Taichi dikwijls als een reeks traag uitgevoerde, sierlijke oefeningen die ontspannend zijn en goed voor de gezondheid. Uitgevoerd door een ervaren beoefenaar, zien ze er meestal ook zo uit.

Net zoals de uitvoering van een muziekstuk of de jaarlijkse opvoering van een toneelstuk door de locale toneelvereniging.

Wat men ziet is het resultaat van lang en veel oefenen, herhalen, corrigeren, enz…

Een mooi, sierlijk uitgevoerde Qigong of Taichi oefening is het resultaat van veel oefenen en herhalen.

Maar er is meer…

Voor veel mensen is het resultaat belangrijk, het einddoel en het oefenen (het middel) staat in functie daarvan. Voor andere mensen is dat einddoel niet het voornaamste, maar wel de weg ernaartoe en dan wordt het einddoel het logische resultaat van de gevolgde weg.

Het ene is niet beter dan het andere. Het is gewoon de keuze die men maakt en iedereen heeft het recht op zijn of haar eigen mening hieromtrent.

Leren

Er zijn verschillende manieren om iets te leren.
Je kan een muziekstuk leren spelen zelfs zonder notenleer te kennen en het alleen maar na te spelen.
Zo kan je een oefening nadoen zonder de essentie van de beweging te begrijpen.
Als het je doel is lekker bezig te zijn en fijn te bewegen, dan is dat prima.

Wanneer je daarbij ook nog eens wil dat het er mooi en sierlijk uitziet, dan is het handig om hierbij esthetisch gecorrigeerd te worden, liefst door een bekwaam leraar.

Maar er zijn heel wat mensen voor wie dat allemaal niet voldoende is.
Zij willen de oefeningen begrijpen, ze willen voelen, ervaren, beleven en weten met wat ze bezig zijn.
Ze voelen zich niet goed bij klakkeloos nadoen en allerlei kunst greepjes om het er mooi te laten uitzien en willen dat het energetisch klopt, dat het werkt en weten waarom het werkt…

Leren aan de Qigong academie

Voor die mensen is er de Qigong academie!

Of men nu Qigong wil leren om er les in te gaan geven of het beroepsmatig te gebruiken en te integreren, dan wel om het louter ten persoonlijke titel te leren, maakt niet uit. Het kan allemaal aan de academie.

Wie op academisch niveau Qigong wil studeren, doet dat niet alleen om te leren wat Qi of energie is, maar vooral om daar juist mee om te gaan. Om die energie goed te leren gebruiken.
Voor de ‘gong’ in het Qigong met name: het werken met Qi… het op een hoger niveau brengen van de energie.

 • Die doet dat om zich ten volle bewust te worden van zijn of haar eigen lichaam en van de eigen energie, al dan niet in relatie tot de energie van de omgeving.
 • Die leert de mogelijkheden van het eigen lichaam kennen en exploreren, maar ook de beperkingen te aanvaarden.
 • Die wordt zich bewust van zijn of haar verantwoordelijkheid in het gebruik van het eigen lichaam en hoe de verantwoordelijkheid op te nemen voor de eigen gezondheid…Maw woorden, hoe het eigen lichaam gezond te houden en het zelfhelende vermogen op peil te brengen en daar waar nodig aan te wenden.

Aan de Qigong academie studeert men om:

 • Kritisch te leren omgaan met kennis en informatie.
  Niet om antwoorden te krijgen, maar om leren de juiste vragen te stellen, waarbij de antwoorden dan op natuurlijke wijze ‘als vanzelf’ komen.
 • Te leren wat harmonie is en hoe belangrijk dat is voor de ‘gong’ in Qigong, maar vooral hoe die harmonie in zichzelf en met de omgeving tot stand te brengen en te behouden.
 • Te weten hoe een oefening tot stand komt, hoe ze energetisch juist uitgevoerd wordt, eerder dan hoe ze eruit ziet.
 • Niet tevreden te zijn om een oefening uit te voeren op de manier waarop men zegt dat ze moet uitgevoerd worden, maar uit te zoeken hoe ze energetisch juist uitgevoerd moet worden opdat ze het maximale effect zou hebben.
 • Te leren dat als de juiste weg op de juiste manier bewandelt wordt, het doel of resultaat vanzelfsprekend is.
  Esthetische correctie is dan overbodig.
  Het eindresultaat is altijd goed.
 • Door te dringen tot de essentie van Qigong en energie in het algemeen.

Waarom kies ik de academie of toch recreatief?

Wanneer je ervoor kiest om Qigong te gaan beoefenen of studeren, kan het nuttig zijn om je eerst even af te vragen wat je ermee wil bereiken of waarom je het wil doen.

Is het de bedoeling om gewoon lekker een uurtje per week bezig te zijn met de gezonde en heilzame bewegingen van Qigong en heb je geen ambitie om je er meer in te verdiepen, dan kies je best voor recreatieve Qigong lessen.

Zoek je meer verdieping en wil je de echte essentie van het Qigong leren en ervaren, dan zal dat recreatieve helaas niet voldoende zijn voor jou en loop je kans om op je honger te blijven.

In dat geval is een opleiding aan de Qigong academie meer iets voor jou.

Daar krijg je een goede opleiding in wat Qigong precies is en wat het allemaal voor je kan doen en betekenen.
Je leert de verschillende aspecten en facetten kennen en je krijgt een goede theoretische onderbouw.

Vanuit de basisbewegingen en basisrichtingen leer je hoe je meer controle krijgt over je eigen lichaam en gezondheid en hoe je dat allemaal zelf kan sturen. 

Eerder dan oefeningen na te doen en niet bezig zijn met het diepere waarom, leer je aan de Qigong academie kritisch om te gaan met informatie en de juiste vragen te stellen, zodat antwoorden spontaan naar je toe kunnen komen.

Zeer belangrijk…iedereen kan leren en groeien op zijn eigen tempo!

Je kan aan de Qigong academie puur uit eigen interesse en voor persoonlijke groei en ontwikkeling studeren.
Maar wie wil kan eveneens gaan voor een opleiding tot Qigong mentor of zelf tot leraar of master via de trapsgewijze opleiding tot master in Qigong

Behoor jij tot de mensen die Qigong wil leren en denk je klaar te zijn voor de academie, neem dan contact op met Ilse Vanbrabant
Ook voor de recreatieve lessen kan zij jou te woord staan.