Medische (?) Qigong 

Regelmatig komt men op het internet de term medische Qigong tegen en dikwijls krijgen wij binnen de Qigong academie de vraag wat het verschil is tussen gewone Qigong en medische Qigong.

Wij kunnen daarin kort zijn: Qigong is Qigong…

Qi staat voor energie en gong staat voor “werken met, gebruik maken van, op een hoger niveau brengen van…”.
Qigong komt dus neer op hoe men energie gebruikt.

En daar liggen de verschillen.
Wie Qigong oefeningen doet om zich te ontspannen of gewoon omdat het fijn is, kan zeggen dat hij of zij “recreatieve Qigong” beoefent.
Wie krijgskunst beoefent en zijn technieken meer verfijnd en energetisch maakt, doet dan aan “martiale Qigong”.

Verdergaand op die logica, kan men zeggen dat wie Qigong doet om kwalen te verhelpen of te genezen, aan medische Qigong doet.

Zo zijn er ook meerdere Qigong stijlen die dikwijls gaan over vormen of esthetische choreografische verschillen.
Op zich is dat allemaal ok, zolang het maar de essentie van Qigong in zich draagt.

Die essentie is het werken aan de juiste houding(en); een goede manier van bewegen en handelen; het ontspannen van de spieren en het openzetten van de gewrichten; zorgen voor een goede doorstroming van bloed, zuurstof en energie door het lichaam teneinde de organen en cellen goed te voeden, enz…

Voor zover dat er allemaal inzit, is het verder alleen een kwestie van terminologie.

Doch hier zit het addertje onder het gras. Men mag immers niet zomaar gelijk welke term gebruiken.

De Westers wetenschappelijke en medische wereld claimt alle termen die slaan op “medisch, genezend, therapie, diagnose, kuur, enz…”. Zij ziet daar bovendien heel streng op toe en is niet te beroerd om juridische stappen te ondernemen tegen mensen die deze termen ten onrechte gebruiken.

Bovendien zijn er Europese wetten die “gezondheidsclaims” verbieden.
Men mag dus niet claimen dat een product of therapie (of oefening) helpt tegen een bepaalde kwaal. Dat kan alleen als men daartoe toestemming krijgt en dat kan dan weer alleen als je claim wetenschappelijk bewezen is. Dat wil zeggen dat het bewijs geleverd is volgens de normen opgelegd door dezelfde medische academische wereld.

Dat wil dus niet zeggen dat een product of een therapie (bvb Qigong) dat niet wetenschappelijk bewezen is, niet zou werken of niet doeltreffend zou zijn. Het wil alleen zeggen dat het bewijs hiervoor niet geleverd werd volgens de normen van het empirische wetenschappelijke bewijs. Omgekeerd wil het dus ook niet zeggen dat wanneer een product of therapie dat bewijs wel geleverd heeft, het ook effectief altijd en overal zal werken. Het wil alleen zeggen dat het gewerkt heeft binnen de normen van het wetenschappelijk onderzoek.

Dit is, was en zal altijd een eindeloze discussie blijven.

Maar om geen problemen te krijgen is het misschien beter om de term medische Qigong niet of zo weinig mogelijk te gebruiken.

Bovendien behoort Qigong tot de preventieve geneeswijze die ervoor zorgt dat we gezond blijven en dat in geval van problemen of ziekten het zelfhelende vermogen van het lichaam aangesproken en gestimuleerd wordt.

Daarom lijkt het ons beter om te spreken over “Gezondheids-Qigong” eerder dan over medische Qigong.

Getagd , , , , , , , , .

BEWUSTWORDING DOOR BEWEGING
een unieke en praktische benadering om toegang te krijgen tot een bewust leven.
Qigong & eFeng Shui toepassen in je dagelijkse leven.