Primeur…Qigong van de toekomst: corona-proof

Qigong online lessen live vanuit Partaloa, Spanje.

We hebben er lang naar uitgekeken en we hadden heel veel vragen over hoe het zou gaan met de online simultaan Qigong lessen tussen Pelt, België en Partaloa, Spanje.

Zaterdag 19 september was het dan eindelijk zover, de eerste les kon van start gaan.

De nieuwe dojo in Pelt onder leiding van Shana (met peter en meterschap van Marie-Lou en Luc) was er helemaal klaar voor met uitzondering van de verlichting, maar die wordt deze week geplaatst.

In de dojo in Partaloa is nog wat meer werk, maar dat weerhield er ons niet van om les te kunnen geven.

Zowel Pelt als Partaloa zijn voorzien van een groot TV scherm en een professionele webcamera zodat er goede klank en beeld kwaliteit is.

Het was wat zoeken naar waar te staan om goed zichtbaar te zijn voor elkaar, ook voor de mensen die de les van thuis uit mee volgden. Maar uiteindelijk kwam iedereen geheel in beeld, wat het voor Theo mogelijk maakte iedereen bij te sturen en feed-back te geven.

Hierdoor werd meteen de kracht van dit systeem en de benadering duidelijk. Eens we van start gegaan waren, werd al snel vergeten dat we 2000 km van elkaar verwijderd waren en leek het alsof we bij elkaar in dezelfde ruimte waren. De connectie was er tussen iedereen. Zo sterk zelfs dat wanneer Theo in Partaloa een oefening voordeed, Marie-Lou daar in Pelt fysiek op reageerde.

De relativiteit van tijd en ruimte

De relativiteit van tijd en ruimte was meteen duidelijk.
De deelnemers in Pelt gaven spontaan aan dat het niet stoorde dat Theo in Partaloa stond en dat ze het gevoelen hadden dat hij bij hun was. Hij kon trouwens alles zien en direct reageren. Ze vonden het wel fijn en krachtig dat ze toch samen in de ruimte waren en dat ze zo elkaar ook konden helpen.

Wat niet wegneemt dat ook de mensen die deelnamen aan de les van thuis uit, hetzelfde gevoel hadden dat ze erbij waren. Theo kon hun immers ook duidelijk zien en feedback geven.

realtime interactie

Vragen konden direct gesteld worden en voorzien van een antwoord

Het systeem liet een uitgebreide realtime interactie toe. Vragen konden direct gesteld worden en voorzien van een antwoord. Wanneer iemand het woord nam, kwam die persoon direct groot in beeld… allemaal dingen die zorgen voor een fijne dynamiek binnen de les.

Maar onze nieuwe benadering had nog andere krachtpunten die zeker in deze nieuwe onzekere COVID tijden een rol spelen: wie om welke reden dan ook niet naar Pelt kon komen (bijvoorbeeld door quarantaine), was perfect in staat om de les thuis mee te maken met dezelfde dynamiek als in Pelt. Vragen kregen direct een antwoord, de nodige feedback, enz….

De grootste kracht van onze nieuwe online Qigong  werd echter pas na de les duidelijk.

Facebook groep

Privé Facebook groep enkel toegankelijk voor leerlingen Van de jaar module

Omdat de ganse les opgenomen werd, kon ze daarna quasi onmiddellijk voor iedereen beschikbaar gesteld worden. Het opgenomen bestand is immers niet zo groot (600 megabyte voor 3 uur opname). Hierdoor kon zij vlot opgeladen worden in een besloten en geheime Facebook groep. Alle leerlingen die de jaarmodule of de mentor opleiding volgen, hebben toegang tot deze groep en kunnen daar net zo dikwijls en wanneer ze willen de les opnieuw bekijken.

Positieve feedback in de Facebook groep over onze eerst Live les vanuit Partaloa, Spanje

Iemand die bijvoorbeeld niet naar de les in Pelt kan komen en ook niet van thuis uit kan deelnemen, hoeft niets te missen. Hij of zij kan perfect de les volgen wanneer het hem of haar beter uitkomt.

Bovendien bouwen we op deze manier een schat aan les- en beeldmateriaal op voor de toekomst.

Ons nieuwe systeem is zo een succes en we zijn er zo tevreden over dat we meteen besloten hebben om het uit te breiden.

Voortaan zullen ook de intensieve weken (onder andere de mentor week in november en de instructeur week in februari) online te volgen zijn. Zowel in Pelt als thuis.

Maar er is meer: ook one to one studiemomenten met Theo en Ilse kunnen voortaan online gebeuren zodat mensen niet perse naar Partaloa moeten komen. De toekomst is wat dat betreft door corona nog te onzeker en we hebben nu geleerd dat het online even goed kan. Wat niet wil zeggen dat de mensen die toch naar Spanje willen komen, meer dan welkom zijn.

Neem gerust contact op met Ilse voor meer info, stuur een mail naar info@qigong.be
of +32497451953