Soorten Qigong

Ergonomische Qigong

Zitten, staan en lopen zijn essentiële dingen in het leven waarbij we onze spieren en skeletstructuur gebruiken. Bij arbeid, sport, prestatie gaan we die spieren en skeletstructuur extra belasten en daardoor meer energie gebruiken. Wanneer we krachten moeten zetten, gebruiken we daarvoor meestal onze grove buitenste spieren. Die zijn echter onderhevig aan verzuring, verkramping en veroudering. Wanneer we onze spieren en skeletstructuur verkeerd gebruiken of ‘over’ belasten, ontstaan heel wat problemen zoals bvb

  • lage rugpijn
  • tenniselleboog
  • hoofd- en nekpijn
  • pijnlijke schouders (rozen schoulder)
  • ontsteking (tendinitis)
  • enz…

Niet zelden ligt een verkeerde houding al aan de basis.
Met ergonomische Qi Gong leren we ons lichaam beter en gezonder te gebruiken. Hiervoor gaan we de mechanica van de skeletstructuur doeltreffender benutten en ze in beweging te brengen door middel van onze interne spieren.

Tijdens de mentor opleiding gaan we dieper in op de rug- en gewrichttraining en hoe we onze rug en onze gewrichten best kunnen gebruiken om ze niet te overbelasten.

inschrijven voor de Qigong mentor opleiding

Medische (?) Qigong

De Chinese geneeskunde gaat ervan uit de ziekten voornamelijk veroorzaakt worden door blokkades die zowel fysiek als mentaal van oorsprong kunnen zijn. De twee belangrijkste vertegenwoordigers van de Chinese geneeskunde zijn acupunctuur en Qi Gong. Bij acupunctuur zal men blokkades in de doorstroming door de energiebanen proberen weg te werken middels het prikken van naalden.

Medische (?) Qigong 

Regelmatig komt men op het internet de term medische Qigong tegen en dikwijls krijgen wij binnen de Qigong academie de vraag wat het verschil is tussen gewone Qigong en medische Qigong.
lees verder…

Bij Qi Gong zal men dat doen door bewegingsoefeningen.
Die oefening hebben tot doel spanning van de spieren op te heffen en de gewrichten open te zetten voor een goede doorstroming.
Goede ademhaling zorgt voor een betere zuurstoftoevoer en de zachte vloeiende bewegingen waarbij heel het lichaam in beweging is, voor een goede doorstroming van bloed, zuurstof en energie.
Via medische Qi Gong leer je blokkades op te sporen en weg te werken door middel van zachte beweging en door het leren sturen van energie met je intentie.
En dat niet alleen bij jezelf, maar ook bij anderen. Deze bewegingen kunnen extern van aard zijn of intern (Weidan en Neidan Qi Gong).

Martiale Qi Gong

Het doel van zelfverdediging en krijgskunst is leren om te gaan met agressieve energie die op je afkomt en hoe je tegen eventuele aanvallen te verdedigen.
Hier bestaan vele methoden voor die ieder hun eigen technieken hebben. Omdat fysiek zwakkere mensen hierbij dikwijls benadeeld zijn, is het belangrijk dat zij leren die technieken uit te voeren zonder of met een minimum aan spierkracht.
Dankzij martiale Qi Gong kunnen zij leren het gebrek aan spierkracht te compenseren door gebruik te maken van de mechanica van hun skeletstructuur en die te bewegen met hun interne spieren.
Door de martiale Qi Gong leren zij gebruik te maken van de zachte kracht van de ontspanning, maar ook het ontwikkelen en aanwenden van explosieve kinetische energie die men Fa Jin noemt.
Als ze dit weten aan te vullen met wat kennis over vitale punten uit het Dim Mak, dan is zelfs een fysiek zwakker persoon toch perfect in staat zichzelf doeltreffend te verdedigen.

Getagd , , , , , , , , , .

BEWUSTWORDING DOOR BEWEGING
een unieke en praktische benadering om toegang te krijgen tot een bewust leven.
Qigong & eFeng Shui toepassen in je dagelijkse leven.