Transformaties dankzij Qigong.

Schrijf hier jouw getuigenis wat jouw ervaringen is met Qigong en hoe het jouw gezondheid beïnvloed heeft.

Verdiepingsslag krijgskunst met alles wat daaraan vast hangt.

5,0 rating
19 augustus 2020

In eerste instantie was mijn intentie om een verdiepingsslag van krijgskunst op te doen, tot het moment dat ik in aanraking kwam met Qi Gong. Het leren bij de Qigong academie van Theo heeft mij wijsheid en innerlijke rust gebracht. Ook de verdieping van de krijgskunst heeft mij geleerd dat als de Qi Gong op orde is, dat deze anders gaat uitzien. Voor mij werd het beter en ik kreeg andere inzichten. Uiteindelijk gebruik ik de geleerd en genoteerd Qigong bewegingen welke ik geleerd heb in de Academie (bijna) dagelijks. Het is een tweede natuur geworden. Persoonlijk werd mijn interesse gewekt in deze leer door de aangeboden lesstof, de manier van lesgeven en de mensen die de lessen verzorgde onder de bezielende leiding van Theo.
Kort samen gevat, zeker een aanrader voor iedereen. Je hoeft geen klachten te hebben, je kunt zo ook voorkomen door Qi Gong te gaan beoefenen.

Hub

Na de les ga ik ontspannen en met minder pijn naar huis.

5,0 rating
2 augustus 2019

Qigong betekent voor mij ontspannen en toch bewegen maar dan op eigen maat. Voor mij is het ook belangrijk dat ik de oefeningen zowel staand als zittend kan doen. De oefeningen zijn zeer soepel waardoor het een sport is die haalbaar is voor iedereen. Na de les ga ik ontspannen en met minder pijn naar huis. Wanneer ik een verkeerde houding aanneem dan corrigeer ik al automatisch naar een ontspannende houding
Mireille Janssen Bree

Mireille

Qigong geeft mij een gevoel van rust en actie

5,0 rating
22 april 2019

Qigong geeft mij een gevoel van rust en actie. Rust omdat mijn lichaam weet wat het moet doen om in het ritme van de rust te komen. Actie omdat er met een minimum aan beweging energie vrijkomt. Deze energie is een kracht die waardevoller, gemakkelijker en krachtiger is dan spierkracht. De rust en actie samen maken mijn spieren en gewrichten soepeler en minder pijnlijk. Ik voel vlugger wanneer ik een verkeerde houding aanneem bijvoorbeeld tijdens het werk, en deze moet corrigeren naar een ontspannen houding.

Caroline

Mijn Qigong ervaring

5,0 rating
17 maart 2019

Als vrouw met serieus overgewicht, problemen met gewrichten en innerlijke onrust was ik op zoek naar een sport die toch haalbaar zou zijn voor mij. En raar maar waar heb ik die sport gevonden namelijk Qi-gong.
Qigong is voor mij zelfs meer geworden dan enkel een paar uurtjes sporten per week.
Ik heb ervaren dat mijn gewrichten en zelfs mijn hele lichaam soepeler zijn geworden. Zelfs mijn kinesist merkt het op.
Doordat ik extra in beweging ben is dit ook positief voor mijn gewicht. Omdat de oefeningen op zo’n zachte manier worden aangeleerd en uitgevoerd, heb ik ook geen last van spierpijnen achteraf. Daarbij kunnen de basisoefeningen ten alle tijden en op alle plekken worden uitgevoerd, zelfs in de wachtrij voor de kassa. Door de oefeningen heb ik ook geleerd om intenser met mijn lichaam bezig te zijn. Tijdens de oefeningen is er voor mij geen ruimte om te piekeren, maar ben ik intens bezig met mijn lichaam aan te voelen. Het is een kwestie van voelen in plaats van puur denken en dat zorgt voor rust in mijn hoofd. Tijdens de oefeningen voel ik de energie opkomen en na de les blijft de energie stromen. In tegenstelling tot andere sporten ga ik hier niet afgepeigerd naar huis.
En natuurlijk is er ook nog het gezelschap. Onze groep bestaat uit een bonte groep van jong tot heel wat minder jong. Er is respect voor ieders zijn en kunnen en af en toe rolt er wel eens een traantje. Traantjes van het lachen, maar ook van het uitbreken van opgekropte emoties. Qigong is voor mij meer dan een sport. Het is bewustwording van jezelf en dat in een heel aangenaam kader.

Manuela

Qigong is er altijd, ook als er niks is… is er Qigong!

5,0 rating
29 maart 2020

Qi gong 10 jaar geleden, vrijdagavond 21 u 00, de eerste Qigong les is een feit en zal altijd in mijn geheugen blijven hangen. Ik wou vanaf dat moment weten wat Qigong was, … leren, ……voelen, dit heeft me tot op vandaag niet meer losgelaten. Velen zijn met Qigong begonnen, maar de weg naar de essentie ligt niet zomaar open, die weg ligt vol met hindernissen. Qigong kan men niet leren uit boeken of van zien in films of staan kijken langs de zijlijn. De oefeningen moet men zelf doen, leren voelen, zelf ondervinden om te weten wat Qigong doet met je lichaam, energie en geest. Men kan dan ook begrijpen dat men Qigong niet kan leren in een paar lessen, maar het zal een lange zoektocht  zijn naar de essentie ervan. Tijdens deze zoektocht naar de essentie van de oefeningen komt stilaan het experimenteren met de Qigong oefeningen. Door mijn beroep als bouwvakker had ik vaak last van tennisellebogen ( links en rechts ) wat zeer pijnlijk is. Een operatie was het laatste waar ik aan zou toegeven, daar dit niet altijd het gewenste eindresultaat geeft. Ben dan begonnen met Qigong oefeningen toe te passen op mijn ellebogen, met de deskundige uitleg hierbij van Grootmeester Theo De Gelaen, zodat de oefeningen op de correcte manier werden gedaan. Na enige tijd de oefeningen gedaan te hebben, begon er verbetering op te treden aan beide ellebogen en werd stilaan de pijn draaglijk. “Doordoen” want pijnvrij zijn was het enige wat ik wou, zonder precies te weten hoelang ik deze oefeningen heb gedaan, was de pijn in de ellebogen plotseling weg. Weer alles kunnen doen, tot op heden, zonder pijn te voelen was heerlijk en een nog grotere drijfveer om te zoeken wat er nog meer mogelijk was met de Qigong oefeningen. De weg die ik destijds ben ingeslagen en die begon met Qigong te beoefenen, heeft mij volledig veranderd en ik heb daar, tot op dit moment, nooit spijt van gehad. Qi-gong stopt nooit meer voor mij, wat ik ook doe, waar ik ook sta, ieder moment dat er niks is… is er Qigong. Ik betrap mij er nu zelfs op, dat sommige handelingen “zo vanzelf gaan”, omdat er een Gi-gong beweging achter zit, Qigong is een groot stuk van mijn leven geworden en zoals ik al zei “ Qigong is er altijd, ook als er niks is… is er Qigong”

Gerard

Qigong – wat doet het met mij als fibromyalgie- en reumapatiënt?

5,0 rating
29 juli 2018

Van in mijn jonge puberteit heeft mijn lichaam te kampen met spierkrampen, fibromyalgie en andere reumatische aandoeningen. Ondertussen ben ik een zestiger en met in mijn achterhoofd de slogan ” rust roest ” was ik gedurig op zoek naar gepaste beweging. Een half uurtje wandelen met een wandelgroepje of fietsen op de hometrainer brachten enkel maar onnodige belasting en ontstekingen van mijn gewrichten mee. Dus er bleef niet veel meer over. En toen kreeg ik ook nog een jichtpootje. Ik was radeloos! Per toeval zag ik de advertentie van de nakende lessen Qigong hier in Gruitrode. Ik had vroeger al eens kennis gemaakt met enkele oefeningen door een lotgenote die Qigong had gedaan en dat was me eigenlijk goed meegevallen, dus wist wel een beetje wat het inhield. Met enkele lotgenoten van de fibromyalgiegroep waagden wij ons naar de eerste kennismaking. We wisten niet wat ons te wachten stond en wat het met ons fibromyalgie-lichaam zou doen. Dus bij de eerste oefeningen leken we wel houterige marionetten. Bovendien was het natuurlijk afwachten naar de volgende morgen. Hoe zouden onze spieren reageren, zouden we meer pijn hebben of niet? Maar ik sliep die nacht uitzonderlijk goed en na een rustige poging om op te staan en eens links en rechts te hebben gedraaid, leken mijn spieren wel gesmeerd. Geen pijn, alles zat los . Ik heb me dan ook met volle overtuiging laten inschrijven voor een lessenreeks. Ook enkele fibro-lotgenoten waren overtuigd en volgden. Nu enkele maanden en verschillende oefeningen later heb ik er een objectiever zicht op en kan ik enkel maar zeggen dat het voor mijn lichaam een heel positieve ervaring is. Mijn rug is soepel, terwijl ik vroeger geregeld met verkrampingen van de rugspieren zat. De oefeningen zijn heel ontspannend en goed te doen ondanks mijn gehavende lichaam. Wat ik ook heel belangrijk vind, is dat je de oefeningen ook zittend kan doen, dus als mijn jichtpootje weer eens vervelend wil doen, is dat geen probleem en ik hoef de les niet te missen. Maar ook mentaal voel ik me rustiger en als de stress me overmant, neem ik de tijd om even te oefenen en te relaxen.
Ik ben overtuigd. Het zal mij niet genezen, maar mijn lichaam en geest zijn rustiger en dat heeft als extra gunstig effect dat ik minder medicatie nodig heb. Ik kan Qigong enkel maar aanraden, zeker aan mensen met spierpijnen, verkrampingen en stress. Rust roest, maar niet elke beweging is goed voor ons. Qigong is dat in elk geval wel.

Bea

Mijn man kijkt elke week weer uit naar zijn sessie met Theo

5,0 rating
10 mei 2018

Mijn echtgenoot, nu 51 jaar werd bijna twee jaar geleden getroffen door een zwaar herseninfarct. Na een anderhalf jaar intensieve revalidatie kon hij weer stappen, mits hulp van een brace. Er zat echter weinig plooikracht in zijn rechterbeen. Hij gooide het bij wijze van spreken vooruit.
Na 5 sessies Qi Gong kan hij zowel zijn heup- als kniegewricht weer bewust sturen waardoor hij veel meer kracht in zijn been heeft. Het is bijna niet te geloven wat een verschil, het is echt duidelijk zichtbaar . Hij kan ook zijn tenen weer op commando bewegen.
In zijn rechter arm en – hand die verlamd bleven en waarvan ze ons een half jaar na het herseninfarct alle hoop op herstel ontnamen, krijgt hij al meer gevoel, de circulatie in die arm en hand zijn duidelijk verbeterd (voelt weer warm aan en een veel meer normale kleur.
Afgelopen maandag kon hij eigenhandig een kruiwagen verzetten, hij kon het handvat vastnemen met zijn rechter hand, het lijkt bijna een wonder. Hij kijkt elke week weer uit naar zijn sessie met Theo omdat hij na elke sessie zoveel verbetering ziet en voelt. Ik weet zeker dat we de komende weken nog versteld zullen staan van de vooruitgang die Filip zal maken.
Monique, Kortessem

Monique

Qigong gaf mij rust en weer nieuwe energie.

5,0 rating
15 maart 2017

Mijn verhaal begint drie jaar terug in februari 2014.
Na enkele jaren met aanhoudende pijnen in heel mijn lichaam te leven en slapeloze nachten, kwam ik terecht bij de reumatoloog die mij de diagnose fibromyalgie/CVS/artrose toewees.
“Dit is niet te genezen, mee leren leven “ was de boodschap. Een handleiding kreeg je er niet bij. Terwijl de grond onder mijn voeten wegzakte, besefte ik ook dat ik niet mocht opgeven. Tijdens mijn zoektocht naar alternatieven, want de pijnstillers hielpen niet, las ik een artikel over Qi gong.
Mijn nieuwsgierigheid was groot en toch ging ik met wat argwaan naar het open-deur-weekend in september 2014, bij Theo en zijn docenten in Lommel. De oefeningen verliepen stroef maar het voelde goed aan om weer op de juiste manier te bewegen. En ik leerde er ook een fantastische groep mensen kennen, waaronder ook lotgenoten. Te weten dat je er niet alleen voor staat deed deugd. Ook werd de aanvaarding van de pijn gemakkelijker doordat die verlicht werd met de tijd dat ik lessen volgde.
Ik had mijn weg gevonden en na enkele maanden les (met vallen en opstaan) slaagde ik er in mijn brevet te halen voor de graad van lichamelijk coach en trainer recreatieve Qi gong.
Toen ik dacht dat het alleen nog maar beter zou gaan , sloeg het noodlot op 26/03/2016 toe. Bij een routineonderzoek vertelde de cardioloog mij dat er een goedaardige tumor (Myxoom) in mijn hart groeide. Er werd zo snel mogelijk een open hart operatie uitgevoerd in Leuven. Tijdens mijn herstel op de intensieve zorgen drong het pas echt tot mij door wat ik meemaakte. Alle gebeurtenissen in mijn leven kwamen de eerstvolgende dagen in mijn gedachten voorbij. Zowel de goede als de slechte. Ik ging van de ene emotie over naar de andere.
Thuis gekomen stond mij de komende maanden een zware revalidatie met kinesist te wachten. Met goede moed begon ik eraan, maar ook hier waren de Goden mij niet goedgezind. Tot drie maal toe ben ik terug opgenomen geweest in het ziekenhuis met pericarditis (ontstoken hartvlies) en pleuritus (longvliesontsteking). Het leek wel of ik aan de Processie van Echternach meedeed (3 stappen vooruit en 2 stappen achteruit). Bij de laatste opname in september raadde de cardioloog een cortisone behandeling aan, die ik nog steeds moet volgen.
De momenten dat ik het somber inzag probeerde ik Qi gong oefeningen te doen en kon ik niet uit bed, dan deed ik de Qi gong basisoefeningen in mijn gedachten. Het gaf mij rust en weer nieuwe energie.
Geleidelijk aan heb ik de Qi gong lessen weer kunnen hervatten en sinds januari 2017 ben ik weer deeltijds beginnen te werken. Alles op een laag pitje, maar ik ben zo dankbaar dat ik er nog ben.
Tijdens al deze maanden heb ik steun en goede raad van Theo en zijn staf gekregen. Ook van de andere leden in de groep mocht ik veel warmte en energie ontvangen. Dankzij mijn familie en de Qi gong sta ik er weer. Het was geen gemakkelijke periode en er is nog een lange weg te gaan. Ik heb tijd ! (Linda Creces 53 jaar)

Linda

Op zoek naar gezondheid

5,0 rating
5 januari 2017

Ik kampte al langer met een uitgesproken energietekort. Dit hield ik over aan twee periodes van wat we burn-out noemen. Vijftien jaar lang grenzen negeren bleek funest voor lichaam en geest. Ik hield restklachten. Moe. Overdreven snel moe, met vaak het gevoel uitgeput te zijn bij activiteiten die ik normaal gezien probleemloos aan zou moeten kunnen. Los daarvan bouwde het lichaam snel spanning op. De tweede restklacht waar ik moeilijk controle over kreeg.
De westerse geneeskunde leek hier weinig of niks aan te kunnen doen. Het enige waar ik blijvend iets aan bleek te hebben was een achtweekse mindfulnesstraining, nu twaalf jaar geleden. De daarin aangereikte technieken bleken in zekere zin helend. Ze hielpen me en helpen me nog om mezelf in balans te houden en gezonde keuzes te maken.
Waar mindfulnesstraining me niet bij hielp was mijn energieniveau. Dat bleef met momenten schrikbarend laag. Op die manier kwam ik rond 2006 in contact met Qigong. Helaas leek ik er weinig voeling mee te hebben. Een vijftal jaar later gaf ik het opnieuw een kans, nadat een aantal sessies acupunctuur me goed leken te doen bij in mijn zoektocht naar meer energie. Ik dacht: Laat ik het een tweede kans geven. Het gaat immers over werken met energie en het wordt gebruikt door Chinese artsen als onderdeel van hun zorgplan.
Ik zocht Yuri – mijn toenmalige leraar – weer op en vond hem. Ik bleek er nu wel iets mee te hebben, raakte in de ban. Al snel volgde een eerste lerarenopleiding. Helaas te intensief en niet helemaal wat ik zocht. Zoekend kwam ik bij toeval terecht op de website van de Academie. Al bij het eerste contact viel het me op dat hier kundig onderricht gegeven werd. Ik voelde dat Theo een uitstekend lesgever was. Los daarvan merkte ik dat ik een korte opleiding kon volgen tot Qigong initiator voor mensen met cvs, fibromyalgie, reuma etc. Dat sprak me aan. Omdat anderen iets leren al jarenlang een passie is – ik behaalde ooit een bachelor lager onderwijs – begon ik al snel de materie door te geven. Dat voelde goed. Temeer daar ik er zelf baat bij leek te hebben en het prima kon en kan integreren in het leven van alledag.
Algauw merkte ik hoe beperkt mijn kennis was. De enige manier om goed onderbouwd les te blijven geven vroeg om verdere verdieping. Dit resulteerde in het voortzetten van de lerarenopleiding aan de Academie. Heel prettig vind ik de rustige, gefaseerde en respectvolle manier van aanbrengen. Altijd weer is er begrip voor mijn energetische beperking. Elke les leer ik iets bij. Dat blijft me keer op keer verrassen en motiveren.
Ik voel en zie bij mezelf een duidelijk verschil. Ik sta heel anders. Mijn houding is meer opgericht en waardiger. Ik kan energiezuiniger bewegen. Ik ben een stuk soepeler. Ik heb doorgaans meer energie, slaap beter, ben opvallend weinig ziek en lijk sneller te recupereren als ik uit balans ben.
Ook de mensen aan wie ik lesgeef melden me gelijkaardige verhalen. Ze ervaren de materie als prettig, zeer werkbaar en helend. Vaak ontstaat beterschap in wat ze als een duidelijke klacht of beperking ervaren.
Waardevol is voor mij nog de opstart van de satellietacademie in Antwerpen. Het reizen naar Lommel kostte me nogal wat energie. Dat hoeft nu niet meer. Ik heb een meer dan uitstekende plek gevonden dicht bij huis, waar ik mijn opleiding op een hele fijne manier verder kan zetten. Ik volg er zowel de lerarenopleiding als de recreatieve lessen, die als beginnend lesgever zeer inspirerend zijn.
Ooit hoop ik deel uit te kunnen maken van het lesgeversteam op deze fijne, warme plek. Niks fijner dan deze zeer vruchtbare, boeiende materie door te kunnen geven aan een zo breed mogelijk publiek.
Patrick (Antwerpen)

Patrick
Getagd , , , , .