Voorouder Qi en hernieuwbare Qi.

Qigong, wat betekent het en hoe kan het ook jou helpen om je lichaam, geest en energie in harmonie te brengen?

Qi is de energie of de levenskracht die je drijft, begeestert, bezielt en uniek maakt. Iedereen heeft een eigen Qi, verschillend van die van ieder ander wezen. Je ontving hem toen je door je ouders geschapen werd en via hen draag je ook de Qi van al je voorouders mee. Jouw Qi zal je leven lang bij jou blijven.

We maken onderscheid tussen twee soorten Qi: de voorouder Qi en de hernieuwbare Qi.

Op het moment van je conceptie brachten je ouders hun DNA bij elkaar om zo een nieuw wezen: jij, te scheppen. Dat DNA is drager van heel wat informatie, ondermeer van al je voorouders. Maar op het ogenblik van je conceptie hadden je ouders een bepaalde energie en die hebben ze jou toen meegegeven.

Hierdoor komt het dat sommige mensen geboren worden met veel energie en andere met minder of zwakke Qi. De ene mens beschikt over een overvloed aan aangeboren Qi, terwijl de andere het met minder moet stellen en daardoor meer kans heeft om gezondheidsproblemen en ziekten te hebben bij de geboorte of later te ontwikkelen.

De aangeboren Qi bepaalt ook hoe lang we zullen leven.

Maar ondanks wat je aan Qi hebt meegekregen, heb je zelf de kracht om je leven gezond en gelukkig te maken dankzij de hernieuwbare Qi.

Die bouw je zelf op door je levensstijl, met name je voeding, je houding en beweging, ademhaling, rust en ontspanning, stress en hoe je met je energie omgaat. Men noemt het soms ook lucht- en graan Qi.

Vanuit haar aard kan Qigong daarom al in hoge mate bijdragen tot een lang, gezond en gelukkig leven. Daar zorgt het tweede deel van het woord Qigong, namelijk ‘gong’ voor.

Het betekent: werken met, ontwikkelen van. Het omvat de oefening en de discipline, het leren hoe op de juiste manier om te gaan met je eigen Qi en hoe die te ontwikkelen. Maar ook hoe hem in overeenstemming en synergie te brengen met de Qi van andere mensen en de Qi van je omgeving.

Qigong is een bewegingsleer die je leert om je lichaam op de juiste manier te gebruiken. Het omvat zachte oefeningen die je gewrichten openzetten door je spieren te ontspannen en ze samen met je ligamenten te stretchen. Ze doen je bloed beter stromen en zorgen daarvoor voor een betere doorbloeding en zuurstof voorziening van je organen en cellen. Temeer omdat ze samengaan met een rustige, diepgaande ademhaling.

Qigong leert je gebruik te maken van de aarde krachten zoals de zwaartekracht en de elektromagnetische kracht (en hun beider wisselwerking), teneinde meer te bereiken met minder inspanning en dus minder snel moe te worden.

De oefeningen en houdingen helpen om de Qi beter door je meridianen te laten stromen en om blokkades op te heffen of te voorkomen.

Door dit alles bereik je een natuurlijk staat van rust, balans en gezondheid.

De gong in Qigong staat voor oefenen, regelmatig oefenen om steeds vaardiger en beter te worden in het omgaan met je lichaam en je energie. Maar ook oefenen om te leren hoe je energie kan uitwisselen met anderen en je omgeving en hierdoor je invloed daarop te vergroten.

Wat kan Qigong voor jou betekenen?

Welke voordeel kan je uit Qi gong halen

Dat ligt geheel aan jezelf. Je kan er net zoveel uithalen als je wil. Hoe meer je het vraagt, hoe meer het je zal geven. Maar je moet het wel vragen en je moet er wel mee bezig zijn door regelmatig te oefenen en de Qigong principes zoveel mogelijk te integreren in je dagelijkse leven.

Vandaag leven heel veel mensen voortdurend in hun hoofd, ze hebben een ellenlange ‘to-do’ lijst en dreigen voortdurend geleefd te worden door hun omgeving, hun computer en hun agenda.

Maar door vooral in je hoofd te leven, gaat de connectie met je lichaam verloren. Hierdoor kan je nooit de gehele waarheid zien. Deze bestaat immers uit meer dan alleen maar wat we zien of cognitief benaderen. Het omvat ook wat we voelen, ervaren, beleven.

Onze lichamelijke beleving van de werkelijkheid is minstens even belangrijk als onze mentale of geestelijke! Wij zijn een compleet wezen met gevoelens, emoties, gedachten – lichaam, geest en energie…

Het kunnen loslaten van de geest of bewuste denken, helpt ons om verbinding te maken met het hogere bewustzijn doordat het toelaat alle aspecten van ons zijn te integreren. Iets wat velen helaas verleerd zijn.

Qigong kan helpen dit terug te vinden. Meer nog, om het verder te ontwikkelen en te verbeteren.

Helaas ontdekken vele mensen Qigong pas als ze geconfronteerd worden met een bepaalde diagnose of een ernstig probleem.

Niet dat het dan te laat is of dat die mensen dan geen voordeel kunnen halen uit Qigong, integendeel. Qigong kan iedere mens in elke levenssituatie ten goede komen en positief beïnvloeden omdat Qi het universele leven is.

Qi draagt in zich een bewustzijn en een wijsheid. Door het beoefenen van Qigong krijg je toegang tot die universele wijsheid.

Waarom wordt mijn lichaam ziek? Waarom voel ik mij niet goed? Omdat we de informatie verloren zijn, de verbinding met onszelf en het hogere. Het lichaam is uit balans.

Door Qigong te beoefenen gaan we terug naar de bron, naar de zuivere trilling, zoeken we de referentietrilling op van het leven zodat het lichaam zich daar weer kan naar richten om er zijn eigen trilling mee te harmoniseren. Het helpt je als het ware om de juiste informatie te downloaden…

Eens het lichaam over de juiste informatie beschikt, is het perfect in staat om zichzelf te helen. Qigong activeert je eigen innerlijke genezende krachten en ontvouwt de schoonheid van je eigen innerlijke wezen.

Getagd , , , , , , , , , , .

BEWUSTWORDING DOOR BEWEGING
een unieke en praktische benadering om toegang te krijgen tot een bewust leven.
Qigong & eFeng Shui toepassen in je dagelijkse leven.