Wu Xin Qi – de Tijger

De 5 dieren van Dr. Hua Tuo en de functionele fysieke, emotionele en mentale relatie.

Dokter Hua To was een taoïstische arts die leefde in de 2e eeuw. Hij werd geïnspireerd door de belangrijkste motorische kwaliteiten en het gedrag van de tijger, het hert, de beer, de aap en de vogel.
Gebaseerd op zijn kennis van de traditionele Chinese geneeskunde en qi-gong creëerde hij een reeks oefeningen.
Door deze dieren te imiteren werk je in op elk van de vijf organen en dus op elke fysieke, emotionele en mentale sfeer van het hele lichaam.
Tegenwoordig zijn deze oefeningen een klassieker in de Chinese preventieve geneeskunde.

Als we net zoals de taoïsten eenvoudig observeren van wat er in de natuur gebeurt dan zien we dat bewegen een fundamenteel kenmerk van het leven is. Ze observeerden de cycli van de zon en de maan, het verstrijken van de seizoenen, de groei van planten, en ze identificeerden in het dierenrijk enkele motorische eigenschappen die bij sommige soorten opvielen. Alles in het universum is een manifestatie van gepolariseerde en bewegende energie die balans zoekt.


De meest relevante motorische kwaliteit van de tijger is pees- en spierkracht.

Wanneer hij zijn prooi identificeert, kijkt hij haar met grote concentratie aan en sluipt naar haar toe. 

Alle katachtigen tonen een dappere en felle geest.

De lichaamsbeweging van de tijger activeert de nieren, die de eigenschap heeft om af te voeren. Dit orgaan wordt geïdentificeerd met het water element welke emoties angst en vertrouwen bevat.

Fysiek niveau

De nieren slaan de essentie op en regelen de voortplanting, groei en ontwikkeling. Ze produceren merg en bloed, controleren botweefsel en werken ook samen met de bijnieren. 

Bijbehorend is de blaas, die urine opslaat en de uitscheiding regelt.

Psychosomatisch niveau

Angst verlamt en blokkeert de nierenergie.

Bij een plotselinge angstaanval veroorzaakt het zo’n onbalans in de energie van de blaas dat het deze onmiddellijk kan laten evacueren.

Angst is een biologische code om te overleven als het gaat om een bedreiging of een gevaar, hierdoor wordt het zelfverdedigingsmechanisme geactiveerd, hetzij met een vlucht reactie of aanvalsactie.

Angst kan daarom worden beschouwd als een uitstekende vriend die waakt over veiligheid.

Is er echter een denkbeeldige angst dan voelt het als negatief. Als we ons inbeelden dat er iets gevaarlijks zou kunnen gebeuren dan voelen we deze emotie totaal anders aan. Zijn we gehecht aan dingen en klampen we ons vast aan materialen, hierin zit de angst van het ego verborgen. Als we het gevoel hebben dat we controle kwijtraken, dan speelt de angst die bij het ego hoort.

Somatopsychisch niveau

Een evenwichtige nierenergie ontwikkelt een groot vertrouwen in eigen kunnen en begunstigt een persoonlijkheid met grote wilskracht, zoals het geval is bij zeer actieve karakters die de zaken altijd vooruithelpen.

Wanneer een aandoening optreedt, daalt de energie van de nieren en voelt de persoon zwaarte in de onderste ledematen terwijl hij tegelijkertijd ten prooi is aan angst en paniek.

Alle fobieën, zoals de angst voor de gesloten ruimtes “claustrofobie” of de open ruimtes “agorafobie” hebben hun oorsprong in een energetische disfunctie van dit orgaan.

Wanneer de nierenergie zwak is, verschijnt verlegenheid en zijn we bang voor alles en iedereen. De nieren zijn het huis van intentie en wilskracht, evenals het libido, dat daalt in geval van energie onbalans.

Tijdens de Qigong trainingen kan je je de oefeningen van de tijger eigen maken, om angst los te laten.

Sluit je aan bij de wekelijkse Qigong trainingen, live via zoom vanuit Spanje – je kan dus deelnemen van overal in de wereld!
Na je training kan je fitter en vol energie je dag starten!

BEWUSTWORDING DOOR BEWEGING
een unieke en praktische benadering om toegang te krijgen tot een bewust leven.
Qigong & eFeng Shui toepassen in je dagelijkse leven.